památník Karla Hynka Máchy

panský špitál, Hospitálek
Budova panského špitálu, založeného nadáním hraběnky Marie Františky z Heissensteinu roku 1669. Přestavěna a rozšířena roku 1723, původnímu účelu sloužila do konce II. světové války. Poté modlitebna Církve československé husitské, knihovna, v současnosti památník Karla Hynka Máchy.
Někdejší špitál od jihu
© Ivan Grisa 09/2011
Graficke pismenko Objekt, zvaný místními dodnes Hospitálek, se nachází severně pod náměstím, na křižovatce Valdštejnské, Máchovy a Komenského ulice. Na uvedeném kontaktu si lze objednat ubytování v pětilůžkových pokojích přímo v domě.

Bývalý panský špitál v Doksech, dnes památník Karla Hynka Máchy
    Vzhledem k nedostatečné kapacitě městského špitálu založila roku 1669 manželka tehdejšího majitele Doks, Marie Františka Vrtbová z Heissensteinu nadaci, z jejíchž prostředků byl postaven na křižovatce pod náměstím objekt, ve kterém našlo útulek šest starých nemocných poddaných a tři sirotci ve věku do 13 let. Na přelomu 17. a 18. století bylo díky nárůstu nadačního jmění možno rozšířit počet chovanců na osm seniorů a čtyři děti, jejichž východu

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)