Hrady.cz
Gotická tvrz Šliků z poč. 16. stol., r. 1621 vypleněna, r. 1651 prodána baronu Wallisovi. V l. 1747–55 přestavěna J. F. Hesslerem na pozdně barokní zámek, klasicistně upraven r. 1870. R. 1945 zkonfiskován Czernínům, v l. 1948–94 v zámku dětský domov, od r. 1994 budova bez využití a údržby chátrá.

Historie zámku ve Velichově

Graficke pismenko Zámek ve Velichově se poprvé zmiňuje r. 1621, kdy byl zničen bavorskými vojenskými oddíly. Jeho původ však můžeme hledat už na počátku 16. století, kdy bylo asi 1,5 km od staré (tehdy již zřejmě zaniklé) velichovské tvrze postaveno nové sídlo. Stavebníky nové obdélné tvrze s kulatými baštami v nárožích obehnané vodním příkopem byli tehdejší majitelé Velichova hrabata Šlikové. Od roku 1578 byla tvrz centrem samostatného statku, roku 1621 došlo k již zmíněnému vyplenění Bavory. Roku 1651 bylo prodáno paní Kateřinou Eleonorou Mörderovou Olivierovi, svobodnému pánu z Wallisu již opravené sídlo, zámek je při této příležitosti zmiňován jako „úpravně vystavěné obydlí se ...
17.1. 2012

historie

V říjnu r. 2012 byl v rámci restitucí předán Karlovarským krajem Karlu-Eugenu Czerninovi, vnukovi po poslední majitelce před konfiskací Josefině Czerninové.
    Jaroslav Špiroch , 30.7. 2014

popis

Zámek je dnes jednokřídlá klasicistní budova, ve vstupním průčelí ukončena cylindrickými rizality. Kolem je zachováno torzo původního parku.
    Luboš Čermák, 17.1. 2012

tvrz přestavěná na zámek