Hrady.cz
Někdejší mlýn na levém břehu Jizery byl postaven v 16. století boleslavským měšťanem Rožatou. V letech 1606–08 přestavěn nákladem majitelů zdejšího hradu. Roku 1916 vyhořel a nahradila ho raně funkcionalistická stavba, na níž byly přeneseny detaily z původního objektu.
Mlýn od jihozápadu

Rožátovský mlýn

Graficke pismenko Na náhonu, vytvořeném na levém břehu Jizery stejnojmenným jezem, postavil někdy před rokem 1560 boleslavský měšťan Rožata vodní mlýn. V letech 1606–08 byl objekt rozšířen v panské režii, což připomíná zachovaná deska s aliančním erbem Bohuslava Jáchyma Hasištejnského z Lobkovic (†1605) a jeho manželky Evy Valdštejnské. Úprava mlýna tedy spadá do období, kdy se město Boleslav již vykoupilo z poddanství a jeho někdejším vlastníkům náležel jen hrad a okolní vsi. Mlýn byl v provozu do roku 1916, kdy ho zničil požár. Do té doby zřejmě prošel různými úpravami a vystřídal řadu majitelů. Není známo, zda již před požárem náležel firmě Laurin ...

mlýn
    vodní