Hrady.cz
Pozdně románský kostel je připomínán poprvé roku 1358. Vykazuje řadu slohových analogií se svatyní v nedalekém Vinci. Gotické a barokní úpravy, roku 1893 postavena nová věž a provedeny novorománské zásahy. Po roce 1990 zcela nepřístupný, obklopen ostře střeženými soukromými pozemky.
Kostel z michalovické Putny (od severu)

Kostel Archanděla Michaela v Michalovicích u Mladé Boleslavi

Graficke pismenko Jihozápadně od michalovického hradu, oddělen krátkým, ale hlubokým údolím někdejšího potoka, stojí rozsáhlý bývalý hospodářský dvůr. Jeho kořeny jsou zřejmě starší, než u samotného hradu: jednalo se patrně o první sídlo michalovické větve Markvarticů. Součástí dvora je nejméně od I. poloviny 13. století kostel, jehož patron dal jméno vsi i hradu. První zmínka z roku 1358 sice uvádí zasvěcení svatému Matěji, jde však pravděpodobně o písařskou chybu. Již následujícího roku se připomíná oltář současného zasvěcení. Kostel je původně pozdně románský, zachovalé detaily ukazují na příbuznost se svatyní v nedalekém Vinci (viz heslo). Jednalo se o bezvěžovou ...
Ivan Grisa, dle http://depositum.cz/knihovny/pamatky/tiskclanek.php?id=c_3921 a D. Líbal: Katalog gotické architektury v ČR do husitských válek, Unicornis 2001, 26.9. 2011

Mladá Boleslav  (MB)
    Mladá Boleslav-Michalovice