Hrady.cz
Zděná barokní zvonice z doby kolem roku 1700. Na čtyřboké přízemí s kostnicí nasedá oktogonální zvonové patro, završené cibulovou helmicí s hodinami. Stojí v severní části zdi někdejšího hřbitova kolem debřského kostela. Opravena v 70. letech 20. století.
Zvonice od jihu

Zvonice u kostela svaté Barbory v Debři u Mladé Boleslavi

Graficke pismenko Zděná barokní zvonice z doby kolem roku 1700 nahradila zřejmě starší dřevěnou předchůdkyni. Její stavba je snad dílem italských stavitelů, pracujících v nedalekých Kosmonosích. Na čtyřboké přízemí s kostnicí nasedá oktogonální zvonové patro, završené cibulovou helmicí s hodinami. Zvonice stojí v severní části zdi někdejšího hřbitova kolem debřského kostela. Na rozdíl od něj byla opravena v 70. letech 20. století. Ve zvonici je dochován pozdně gotický zvon ulitý (jak dokládá nápis kolem koruny zvonu) roku 1503 mistrem Bartolomějem z Nového Města Pražského. Druhé místo ve zvonové stolici je prázdné, podle soupisu památek z roku 1905 zde byl zavěšen renesanční zvon ulitý na náklad Fridricha Vančury z Řehnic roku 1573.
Ivan Grisa, dle K. Kuča: České, moravské a slezské zvonice, Libri 2001, 26.9. 2011

Mladá Boleslav  (MB)