Hrady.cz
Pohřební kaple rodiny Leitenberger vyrostla na srázu nad levým břehem Jizery v Josefově Dole. Autorem stavby, kombinující románské a gotické slohové znaky, byl architekt Ludwig von Zettl. Po vymření rodu a zejména po roce 1945 stavba zpustla, dnes částečně opraven exteriér.
Kaple od jihozápadu
© Ivan Grisa 09/2011
Graficke pismenko Kaple tvoří dominantu pozoruhodného továrního sídliště z přelomu 19. a 20. století. Akcentuje průhled mezi obytnými domy osady od bývalého spolkového domu (dnes obecní úřad a restaurace). Ke kapli stoupá prudce pěší cesta, která pokračuje dále na Radouč (žlutá značka).
Autem je Josefův Důl přístupný od silnice I/38 přes Debř. Zajíždí sem linka MHD z nedaleké Mladé Boleslavi, nejbližší železniční stanice Mladá Boleslav - Debř na trati Praha - Turnov je vzdálena něco přes 1 km jihozápadně (po červené).

Hrobka rodiny Leitenberger v Josefově Dole u Mladé Boleslavi
    Pohřební kaple rodiny Leitenberger vyrostla na srázu nad levým břehem Jizery v Josefově Dole, který byl sídlem jejich hlavního textilního závodu. Autorem stavby, kombinující románské a gotické slohové znaky, byl stejně jako u jejich vídeňské vily a pravděpodobně i josefodolského zámku architekt Ludwig von Zettl. Po vymření rodu a zejména po roce 1945 stavba zpustla, veškeré vnitřní zařízení zaniklo. Po roce 1990 byl částečně opraven exteriér.

Mladá Boleslav  (MB)
    Josefův Důl