zámek Leontýn

Leontýnov, Leontýnský zámek
Klasicistní zámek z roku 1820. V letech 1865–1866 ho dal přestavět kníže Max Fürstenberg pro svou manželku, kněžnu Leontýnu z Khevenhülleru. Dnes zámek slouží jako ústav pro zdravotně postižené.
Leontýnský zámek
Graficke pismenko Asi 8 km jižně od Křivoklátu můžete nalézt původní klasicistní zámeček z r. 1820, který pro svou manželku, kněžnu Leontýnu z Khevenhülleru nechal v l. 1865-1866 přestavět kníže Max Fürstenberk. V současné době je zámek využíván jako středisko pro postižené.
28.5. 2002

historie

V 16. stol. založil arcikníže Ferdinand, majitel nedalekého Křivoklátu, v lese nad Roztokami jelení oboru. V r. 1651 v ní byla postavena hájovna a skladiště na vlčí tenata a jiný materiál. R. 1785 zde byl dvůr Obora s několika budovami, rybníček a v lese bažantnice. Když Fürstenbergové získali v r. 1723 sňatkem s Marií Annou Valdštejnovou křivoklátské panství, začali v něm provádět různé změny, úpravy a stavby. Za Karla Egona Fürstenberga byl v

Hrady,zámky a tvrze v Čechách a na Moravě, Severní Čechy, kolekt.aut., nakl.Svoboda 1984, Ilustrovaná encyklopedie českých zámků,P.Vlček,nakl.Libri,2001, Jaroslav Špiroch, 18.7. 2014

popis

Leontýnský zámek sestává ze dvou hlavních budov; z přízemního hospodářského stavení, k němuž je šikmo přiložen vlastní zámek a patrové blokové stavení se střední chodbou. Obě budovy mají mansardové střechy. Celé půdorysné řešení neodpovídá údajné době vzniku na poč. 19. století, ale působí archaičtějším dojmem. Součástí areálu je kaple sv. Václava na polygonálním půdorysu. Na hlavním oltáři obraz sv. Václava od J. Kroupy. Nevelký, volně řešený

Ilustrovaná encyklopedie českých zámků, Pavel Vlček, nakl.Libri, 2001, České zámecké parky a jejich dřeviny,K.Hieke,SZN 1984, UPČ,sv.druhý,kol.aut. ČSAV,nakl.Academia 1978, Jaroslav Špiroch, 18.7. 2014

Rakovník  (RA)
    Roztoky