Den boje za svobodu a demokracii
Pozůstatky vápenky, zřízené v první polovině 19. století majitelem panství hrabětem Buquoyem jiozápadně od městečka. V provozu do počátku 20. let 20. století. Dochovány dvě polygonální pece a trosky dalších budov.
Kovarska - cervenec 2005
Graficke pismenko Vápenka se nachází nedaleko nádraží v Kovářské. Je to relativně zachovalá stavba, v poslední době bohužel je levá věž rozebírána nenechavci za účelem získání cihel z vyzdívky.
28.5. 2002

turistické

Těžba a zpracování vápnitého dolomitu těženého ve dvou nevelkých lomech zde probíhala za Buquoyů od první poloviny 19. stol. do let 1923-1924. Vápno bylo používáno ke stavebním účelům a na hnojení. Dnes je jedna pec kompletně zachovaná, druhá z poloviny. Objekt je kulturní památkou.

technická památka
     Chomutov  (CV)