Hrady.cz
Rozlehlý renesanční, barokně a klasicistně upravovaný panský dvůr byl postaven jako součást zámeckého areálu. Sloužil potřebám velkostatku i po jeho zestátnění roku 1945, které přineslo rozsáhlou devastaci. Do dubna 2010 byl důkladně opraven a stal se sídlem konglomerátu muzeí.
Severozápadní kout dvora, v pozadí zámecká věž
© Ivan Grisa 09/2011
Graficke pismenko Panský dvůr v tehdejší Dobrovicevsi existoval snad již ve středověku. Spolehlivě je doložen zprávou o tvrzi a dvoru z roku 1541. Datování nejstarších částí areálu, dochovaného jižně od zdejšího zámku, umožnila dendrochronologie do let 1568–1578. Dvůr sestával ze dvou obytných objektů, mezi nimiž se táhlo hospodářské křídlo. Půdorys tvaru široce rozevřeného písmene U vytvořil před hlavním průčelím zámku čestný dvůr. V průběhu 18. a 19. století došlo k rozšíření dvora do dnešního rozsahu stavbou západního, východního a jižního křídla. Dvůr sloužil hospodářským potřebám velkostatku do jeho zestátnění roku 1945. Působení socialistické zemědělské ...

Mladá Boleslav  (MB)
    Dobrovice