Tedražice, bývalá Zdouň
Románsko-gotický kostelík z I. poloviny 13. století sloužil osadě rýžovníků zlata nad Ostružnou (Pstružnou). V I. polovině následujícího věku původní apsidu nahradil gotický presbytář a sakristie, přiložená k jeho jižní stěně. Loď sklenuta 1691, další úpravy nevýznamné.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 08/2011
Graficke pismenko Kostelík v někdejší Zdouni tvoří dominantu nejspodnější části údolí Ostružné. Příjezd od sušického nádraží či z Hrádku umožňuje silnice III. třídy přes Tedražice, ke kostelu vede odbočka s parkovacími místy. Po zmíněné silnici je vedena i cyklotrasa 305. Nejbližší autobusová zastávka Tedražice, náves se nachází asi 400 m východně, ve volných dnech je obsluhována jediným párem spojů. Nejbližší železniční stanice Hrádek u Sušice (trať Klatovy - Horažďovice předměstí) je vzdálena necelé 2 km západně.
O přístupnosti interieru kostela se informujte na přiloženém kontaktu.

Kostel svatého Vavřince v bývalé Zdouni u Tedražic
    Kostel byl postaven zřejmě v I. polovině 13. století na vyvýšenině nad levým břehem dnešní Ostružné (původně Pstružná, později Stružná). Sloužil duchovním i obranným potřebám rozptýlených osad rýžovníků zlata, z nichž se vyvinuly Tedražice a Hrádek. Samotná Zdouň zanikla a kostel je jejím jediným pozůstatkem. Stavba byla původně zřejmě románská, o čemž svědčí zvonová okénka věže. O původní slohové podobě lodi nelze vzhledem k pozdějším

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982, D. Líbal: Katalog gotické architektury v ČR do husitských válek, Unicornis 2001, 4.9. 2011

Klatovy  ( KT)
    Hrádek