Hrady.cz
Rozhledna kombinované stavby na půdorysu sedmiúhelníka, postavená v letech 2006–2009 na vrcholu hory Sedlo severně od hradu Kašperk. V okolí zbytky keltského hradiště. Věž o výšce 27,75 m umožňuje kruhový výhled po horním Pootaví a západní části Šumavy.
Rozhledna od severovýchodu
© Ivan Grisa 08/2011
Graficke pismenko Rozhledna je nejlépe přístupná z Albrechtce nad Albrechticemi po červené značce (1,5 km). Parkování je možné u penzionu Pod Sedlem. Vstup na rozhlednu je volný bez časového omezení.

historie

Na hoře Sedlo se nacházelo keltské hradiště, součást systému opevnění, vzniklého po r. 600 př. n. l. Ten kromě Sedla tvořila hradiště na Věnci u Lčovic, Jamách u Mičovic, Hrádku u Třebánic, Razibergu u Boletic a zřejmě i Obří hrad nad Popelnou. Snaha o výstavbu rozhledny na kopci s dalekým výhledem se datuje od roku 1883. Po 2. světové válce zde existovala vojenská hláska, zaniklá v 60. letech 20. století. Novodobá rozhledna vznikla z

Ivan Grisa, dle informačních tabulí v okolí věže, 4.9. 2011

věž