zámek Úsov

Lovecko-lesnické muzeum v Úsově
Původně středověká hradní pevnost z 13. st. Za třicetileté války hrad vypálen. V 80. letech 17. st. důkladně opraven a mezi věže hradu byl vestavěn manýristický zámek. Později bylo na zámku zařízeno lovecko-lesnické muzeum.
celkový pohled od obce
od kostela
Graficke pismenko Podle archeologických průzkumů se jeví jako velmi pravděpodobné, že původní hrad zde vznikal kolem poloviny 13. století, zřejmě z příkazu českého panovníka. Do roku 1487 hradní palác přestavěli páni z Vlašimi, dílčí úpravy prováděli páni z Boskovic a od 17. století Lichtenštejnové, kterým patřil zámek až do roku 1945. Původní gotický hrad, postavený ve stylu francouzského kastelu, náleží mezi nejstarší na Moravě. Vystřídali se tu Šternberkové, Boskovicové a od roku 1597 patřil hrad Lichtenštejnům, kteří vystavěli barokní zámeckou budovu. V roce 1898 umístil Jan II. z Lichtenštejna do zámeckých interiérů lesnické a lovecké muzeum s bohatými ...
28.5. 2002

WC, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Noční prohlídky
    hrad přestavěný na zámek
     Šumperk  (SU)