Hrady.cz
Původně románský kostel prošel zřejmě několika gotickými přestavbami (kolem 1390, počátek 16. století), 1736 nevýrazná barokní úprava, 1800 zvýšena věž. Neobvyklý křížově uspořádaný presbytář, síňové trojlodí se sklípkovými klenbami. Vzhledem k poloze dominuje širokému okolí.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 08/2011
Graficke pismenko Mimořádně rozlehlý a architektonicky pozoruhodný kostel tvoří spolu s areálem hřbitova, kaplí sv. Erasma (viz heslo) a bývalou školou dominantu širokého okolí, viditelnou nejen z hradu Rabí, ale z mnoha dalších vyhlídkových bodů. Interiér je přístupný během mší, které se konají pravidelně o nedělích od 11.00. Nezamyslice leží na silnici III. třídy mezi Žichovicemi a Frymburkem, pod kostelem je rozsáhlé parkoviště. Autobusové spojení funguje jen v pracovních dnech, nejbližší železniční stanice Žichovice (trať Klatovy - Horažďovice předměstí) je vzdálena asi 4 km západně. S výhodou lze použít pěší cestu kolem Panského nezamyslického rybníka ...

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Nezamyslicích
    Ves Nezamyslice se poprvé připomíná roku 1045 jako majetek břevnovského kláštera. Ten zde nechal zřejmě v I. polovině 13. století postavit kostel. Z původní stavby se zachovala spodní část poměrně štíhlé věže, což dokládá spodní řada zvonových oken. Současná s ní je patrně i dolní část severní a jižní stěny západního pole presbytáře, sedile v jižní stěně pole jsou však datovány až do poloviny 14. století. Kolem roku 1390 proběhla náročná

Klatovy  ( KT)
    Nezamyslice