Hrady.cz
Zaniklý zámek byl postaven jako tvrz ve 13. stol. V r. 1571 ji získal Václav Zajíc z Házmburka a přestavěl jí na barokní zámek. V 19. stol. prošel zámek klasicistní (majitel Jan Gottman) a poté neobarokní přestavbou (maj. Dionýs Locke). R. 1946 byl zestátněn a r. 1970 ustoupil vodní přehradě Švihov.
Zámek těsně před napouštěním jezera a následnou demolicí.
neznámý
Graficke pismenko V dnes již neexistující původní obci Dolní Kralovice stávala dvě vrchnostenská sídla. Obec se skládala z Horních Kralovic a Dolních Kralovic. V Horních Kralovicích měl svou tvrz správce Vyšehradské kapituly. Roku 1267 je zde připomenut Martin z Kralovic (de Kralowitz). V letech 1408–1416 zastává funkci správce Jarek z Kralovic. Po Jarkově smrti zaujímá jeho místo jeho syn Oldřich Močihub. Ten, jakožto přívrženec katolické strany, získal městečko od císaře Zikmunda. V roce 1440 kupují Horní Kralovice Trčkové z Lípy. Od roku 1505 je drží bratři Cinadrové z Újezdce, Albrecht a Záviš, za nich dochází k přejmenování sídla na Cinadrovy ...
různé zdroje, 19.8. 2011

tvrz přestavěná na zámek