Hrady.cz
Původně gotický kostel pochází ze 2. pol. 14. stol. Přestavěn po požáru r. 1645. Další oprava v roce 1899 a r. 2009. Kostel je jednolodní obdélná stavba s trojboce uzavřeným presbytářem, předsíní na západě a hranolovou věží na severu. Horní část věže na nárožích členěna pilastry.
Kostel sv. Šimona a Judy v Bystřici u Benešova
Pohled na kostel od severu
© Pavel Vítek 06/2011
Graficke pismenko Obec Bystřice se nachází 6 km jižně od Benešova. Leží u hlavní silnice č. 3 spojující Prahu s Táborem a Českými Budějovice, vlevo při cestě od Prahy. Kostel sv. Šimona a Judy nalezneme v centru obce na malém návrší. Bystřice byla povýšena na město 3. listopadu 1997.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1352. Z této doby také pochází původní gotický kostel. Roku 1645 byl kostel vážně poškozen velkým požárem. Při jeho opravě v roce 1666 byla přistavěna loď. Kostel opětovně vyhořel roku 1813. Důkladně byl opraven až roku 1899. Poslední oprava kostela proběhla v roce 2009. V noci je kostel krásně osvětlen.

popis

Kostel sv. Šimona a Judy je jednolodní obdélná stavba s trojboce uzavřeným presbytářem. V západním průčelí kostela je vstupní předsíň. Na severní straně kostela stojí hranolovitá věž. Horní část věže na nárožích členěna pilastry. Hlavní oltář je pseudogotický. Pod tribunou jsou umístěny rokokové zrcadlové svícny. Původně se nacházel okolo kostela hřbitov, který byl při opravě v roce 1899 zrušen.

Benešov  (BN)
    Bystřice