Hrady.cz
Původní gotická kaple zničena husitskými vojsky. R. 1669 vystavěna kaple sv. Barbory, přestavěná v l. 1745–1748 na barokní kostel. Okolo kostela původně hřbitov, zrušený po r. 1870. Kostel je obdélná jednolodní stavba s půlkruhově uzavřeným neodsazeným závěrem a hranolovou věží v severním průčelí
Kostel sv. Barbory v Rynolticích
Pohled na kostel od západu
© Pavel Vítek 05/2011
Graficke pismenko Rynoltice leží při silnici č. 13, spojující Děčín s Libercem. Obec je vzdálena 21 km západně od Liberce a 5 km východně od Jablonného v Podještědí. Obcí prochází železniční trať č. 086 z Liberce do České Lípy a je zde zřízena i železniční zastávka. Kostel sv. Barbory leží v centru obce, cca 250 m jižně od hlavní silnice a 700 m západně od železniční zastávky.

historie

První zmínka o Rynolticích pochází z roku 1364, kdy již měla farní kostel. Z toho se dá usuzovat, že vlastní obec je starší, zřejmě již z 13. století, tedy z doby, kdy byl postaven nedaleký hrad Lemberk (Löwenberg). Původní středověký kostel byl totálně zničen husitskými vojsky. V roce 1669 byla v Rynolticích postavena na území starého hřbitova kaple sv. Barbory. V roce 1701 kolem starého hřbitova postavena zeď. Kaple byla v letech 1745–1748

popis

Kostel sv. Barbory je obdélná jednolodní stavba s půlkruhově uzavřeným presbytářem. Na severní straně kostela stojí hranolová věž. Loď kostela má klenutý strop, vysoká obloukovitá okna a tři vchody. Za povšimnutí stojí tři fresky na klenbě od neznámého autora, oslavující patronku kostela, sv. Barboru. Interiér kostela byl vyzdoben pozoruhodnou plastickou výzdobou, nyní však značně poškozenou. Hudební kruchta má varhany, které se skládají z

Liberecký kraj
     Liberec  (LI)