Hrady.cz
Původní románský kostel nejprve přestavěn goticky a poté roku 1733 barokně. R. 1749 poprvé opravován a poslední oprava provedena r. 2005. Z původního románského kostela pochází věž, ovšem barokně přestavěná. Kostel je jednolodní, obdélníková stavba s pětiboce uzavřeným presbytářem
Kostel sv. Vavřince v Rynárci
Pohled na kostel od jihovýchodu.
© Pavel Vítek 06/2011
Graficke pismenko Obec Rynárec se nachází 5,5 km jižně od Pelhřimova a leží při silnici č. 112 vedoucí z Pelhřimova do Horní Cerekve a dále do Telče. Obcí vede železniční trať č. 224 Tábor – Horní Cerekev. Neprochází tudy žádná, ani turistická či cyklistická stezka. Kostel sv. Vavřince nalezneme v centru obce, západně na konci návsi.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1203, kdy byl založen původní románský kostel. Od té doby zde byla zřízena plebánie. Později byl přifařen k Červené Řečici, ale roku 1707 farnost obnovena. Románský kostel byl nejprve přestavěn goticky a poté roku 1733 barokně. A již roku 1749 byl poprvé opravován. Poslední oprava byla provedena v roce 2005. Z původního románského kostela pochází kostelní věž, ovšem i ta byla barokně přestavěna.

popis

Kostel sv. Vavřince je jednolodní, obdélníková stavba s pětiboce uzavřeným presbytářem. Sakristie je čtvercová. Před západním průčelím stojí hranolovitá věž s cibulovitou bání. Podvěžím vede hlavní vchod do kostela. Zařízení kostela je barokní, pocházející z doby okolo roku 1749.

Pelhřimov  (PE)
    Rynárec