Hrady.cz
Na místě původního dřevěného kostela z 13. stol. vystavěn zděný r. 1625. Za dobu svého trvání kostel několikrát vyhořel, naposledy r. 1860. Vždy rychle opraven. Na hřbitově je pochován Jan Zajíc, jenž se 25. února 1969 upálil na protest proti okupaci vojsky Varšavské smlouvy.
Hřbitovní kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Vítkově
Pohled na kostel od jihovýchodu.
© Pavel Vítek 06/2011
Graficke pismenko Vítkov se poprvé písemně připomíná roku 1301. Podle nejstarších kronik zde stál kostel již v polovině 13. století, asi v roce 1268. Tento kostel byl dřevěný a několikrát vyhořel. Za vpádu Dánů byl kostel vypleněn a na jeho místě byl postaven v roce 1625 kostel kamenný, zasvěcený Nanebevzetí Panny Marie. Postavit jej nechal Vilém Alexandr Oderský. Kostel měl vysokou cibulovitou věž a v ní byl umístěn zvon vážící jednu tunu. Kostel plnil i funkci tvrze, o čemž svědčí okna v podobě střílen na východní straně kostela. Během 19. století kostel opět dvakrát vyhořel. Nejprve v roce 1830 a podruhé roku 1860. Tehdy za oběť požáru padlo ...

turistické

Město Vítkov leží 27 km jižně od Opavy a 17 km severozápadně od Fulneku. Městem prochází železniční trať Suchdol nad Odrou - Budišov nad Budišovkou. Městem neprochází žádná hlavní silnice. Hřbitov s kostelem Nanebevzetí Panny Marie leží asi 400 m jižně od centra města.

Opava  (OP)
    Vítkov