Hrady.cz
Městské opevnění dal vybudovat kolem r. 1500 Jan Černčický z Kácova. Místy až šestimetrové hradby byly doplněny pěti baštami se střílnami. Součástí byly věž Zázvorka a od r. 1532 pětiboká dělová bašta. Vstup do města byl možný dvěma branami, Krajskou (zbořena r. 1874) a Horskou (zbořena r. 1905).

Městské opevnění

Graficke pismenko Nové Město nad Metují, původně Nové Hradiště, bylo založeno na mohutném opukovém útesu, ze tří stran obtékaném Metují. Temeno ostrohu je asi 30 metrů nad hladinou řeky. Jan Černčický z Kácova dal kolem roku 1500 vybudovat hradby přímo nad srázy po obvodu plošiny, a tak získal poměrně velký prostor. Budování nevelkého hradu a hradeb pravděpodobně časově předcházelo výstavbu města. Na severní straně byl ve skále vyhlouben hluboký a široký příkop. Hradby byly až šestimetrové, byly zesíleny půlválcovými a válcovými baštami. V hradbách jich bylo pět. Dvě byly na straně východní, jedna na straně jižní a dvě na straně západní. Obranyschopnost města zvyšovala ...
čerpáno z internetových stránek Nového Města nad Metují, 25.7. 2011

brána, opevnění