Den boje za svobodu a demokracii
Barokní lovecký zámeček postavil poč. 18. stol. Josef V. Fürstenberg na místě myslivny z r. 1572. V 19. stol. přestavěn do dnešní podoby. R. 1929 jej od Fürstenbergů koupil stát, poté sloužil jako sídlo lesní správy a rekreační a školicí středisko. Od r. 1991 v majetku Karla Schwarzenberga.
Graficke pismenko Nedlouhá historie malého loveckého zámečku Dřevíč se začíná psát až počátkem 18. století, kdy jej nechává vystavět tehdejší majitel panství na Křivoklátě, kníže Josef Vilém Fürstenberg (1699–1762). Nechává jej zbudovat na místě bývalé myslivny, kterou zde pro lovecké účely zřídil v roce 1572 arcikníže Ferdinand. V době výstavby Josefem Vilémem Fürstenbergem však šlo o malý, barokní jednopatrový zámeček. V 19. století byl zámek rozšířen o jedno patro do podoby, jakou si uchoval dodnes. Panství rod Fürstenbergů držel až do roku 1929, kdy jej od něj kupuje stát. Po válce v něm vláda zřizuje sídlo lesní správy, později slouží jako rekreační a školicí ...
Tomáš Hubáček, Rabasova galerie, 12.7. 2011

popis

Zámeček je jednopatrová obdélná budova s mansardovou střechou. Vstupní průčelí zdobí znak Fürstenbergů. Nedaleko zámku stojí hospodářské budovy, novobarokní kaple sv. Huberta (v l. 2006- 7 restaurována) z r. 1899 a tzv. Bavorský pavilon. Kolem nich se rozkládá krajinářský park. Kaple sv. Huberta byla postavena podle návrhu A.Pia. Nad jejím vchodem je štít s reliéfem sv. Huberta z pálené hlíny a sochami sv. Maxmiliána a sv. Josefa od E.Pendla.
    Jihočeské dominium, Pavel Juřík,nakl.Libri,2008,Jaroslav Špiroch , 12.7. 2014

lovecký