Hrady.cz
Původně renesanční luterský kostel z roku 1599 byl v letech 1727–28 s výjimkou věže nahrazen barokní novostavbou. Další úpravy v 19. století (1856–59, 1873). Bohaté barokní vnitřní zařízení, částečně přenesené ze starého kostela.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 07/2011
Graficke pismenko Stráž leží na staré silnici do Frýdlantu, která odbočuje v nedalekém Svárově ze společného úseku silnic I/13 a I/35 mezi Libercem a Chrastavou. Asi 200 m jižně pod kostelem se nachází zastávka Stráž nad Nisou na trati Liberec - Frýdlant v Čechách - Černousy, z Liberce sem zajíždí linka 30 zdejší MHD. Pod kostelem prochází cyklotrasa 3006, která dále pokračuje do západní části Jizerských hor.
Do interiéru kostela lze v teplejších obdobích roku nahlédnout z podvěží přes mříž, přístupný je během bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 11.00.

Kostel svaté Kateřiny Alexandrijské ve Stráži nad Nisou
    Stráž nad Nisou (do roku 1946 německy i česky Habendorf) se poprvé písemně připomíná roku 1469. Byla vždy součástí panství Hamrštejn - Liberec. Roku 1599 zde byl vysvěcen luterský kostel, který zřejmě nahradil starší stavbu, snad dřevěnou (dochovala se zpráva o starším zvonu). Po roce 1627 se vrchnost snažila obec postupně rekatolizovat, ještě roku 1650 zde ale nebyl žádný katolík. Roku 1671 byl kostel opraven, jak o tom svědčí datum v

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980 a http://krkonose.krnap.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=7050&Itemid=3, 4.7. 2011