Hrady.cz
Skoro na stejném místě, kde stával původní gotický kostel, byl v letech 1704–24 vystavěn nový kostel v barokním slohu – jednolodní neorientovaná stavba s polygonálním závěrem, dvěma čtyřbokými věžemi v průčelí a příčnou lodí. Poslední opravou prošel v roce 1990.
Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Pozořicích
Pohled na kostel od severovýchodu
© Pavel Vítek 09/2010
Graficke pismenko Městys Pozořice se nachází 15 km východně od Brna a 8 km severozápadně od Slavkova.
Nedaleko Pozořic se v roce 1805 odehrála bitva u Slavkova. Tehdy obec značně utrpěla zejména při průchodu francouzských vojsk. Kostel Nanebevzetí Panny Marie se nachází na nejvyšším místě náměstí a je dominantou celé obce.
Od 10. října 2006 byl obci vrácen status městyse.

historie

První písemná zmínka o obci z roku 1297. Předchůdcem nynějšího kostela byl dřevěný gotický kostel. Byl také zasvěcen Nanebevzetí Panny Marie. Stával pravděpodobně zhruba na místě dnešního kostela. O tomto kostele se však ví jen to, že roku 1704 vyhořel. Nový kostel, zasvěcený rovněž Nanebevzetí Panny Marie, byl vystavěn v letech 1704–24 v barokním slohu. Dne 30. června 1729 došlo k jeho vysvěcení.

popis

Kostel je jednolodní neorientovaná stavba s polygonálním závěrem, se dvěma čtyřbokými věžemi a příčnou lodí. Je 38 metrů dlouhý, 20 metrů široký a 21 metrů vysoký. Průčelí kostela zdobí dvě věže 40 metrů vysoké, které dodávají celé stavbě vzhled katedrály. Po levé straně presbytáře je sakristie. Kostel stojí na bývalém hřbitově, na kterém se pochovávalo do roku 1870. V jeho rozích stojí dvě kaple, bývalé kostnice. Nyní jsou upraveny jako

Brno-venkov  (BO)
    Pozořice