Hrady.cz
Barokní kaple byla postavena r. 1666 na popud hraběte Ferdinanda Viléma Slavaty. Kaple stojí dle pověsti na místě, kde byl r. 987 biskup Vojtěch dostižen a obrán o boty převozníky, kterým nemohl zaplatit za převoz (jen jim požehnal). Kaple má zajímavý oltář. Je v majetku římskokatolické církve.

Historie objektu

Graficke pismenko Kaple sv. Vojtěcha v Neratovicích byla postavena roku 1666 hrabětem Ferdinandem Vilémem Slavatou, pánem na panství v Obříství. Kaple leží na místě, na kterém byl přepaden biskup Vojtěch při své cestě ze Staré Boleslavy, kde roku 987 sloužil poutní mši za sv. Václava. Přepadli jej podle pověsti převozníci, kterým odmítl zaplatit a sebrali mu boty.
Uprostřed kaple je ukazován "onen kámen", kde k okradení mělo dojít.
V současnosti je kaple využívána římskokatolickou farností Neratovice k církevním účelům, otevřena je příležitostně.
Tomáš Hobzík , 23.6. 2011

Mělník  (ME)