Hrady.cz
Královský hrad přestavěný na zámek. Zal. před r. 1268. Od r. 1361 patří Kunštátům. 1420 a 1426 neúspěšně obléhán. Od r. 1495 znovu královský. Přestavěn renesančně po r. 1539, poškozen za 30leté války, opraven barokně po r. 1723 a ve 2. pol. 18. st.
Graficke pismenko Poděbradský hrad je vzácná historická památka.
Byl vystavěn neznámým českým velmožem po roce 1108. Za doby panování krále Otakara II. byly Poděbrady připojeny ke královské komoře. S výjimkou období 1345-1495 trvala tato úprava do r. 1840, kdy zámek Poděbrady I celé panství prodáno baronu Jiřímu Sinovi. Podle písemných památek zámeckého archivu I podle F. Palackého a Rožmberského kronikáře V. Břežana narodil se zde v den sv. Jiří r. 1420 jeden z nejslavnějších čechů, pozdější český Král Jiří Poděbradský. Hrad – původně dřevěný – byl několikrát přestavován. Poslední úprava je z tereziánské doby.
Čerpáno z tabule u hradu, 28.5. 2002

Stručná historie.
    První zmínka o Poděbradech je z roku 1199, kdy se uvádí Arnošt z Poděbrad. Jeho otec Sezama padl v bitvě u Loděnic v roce 1179. Pocházel z rodu, který se vyznamenal u Milána, obdrželi v erbu zlaté žebří v červeném poli. V roce 1223 se uvádí jako majitel Poděbrad Hroznata z rodu Sezemiců téhož erbu. Po roce 1262 se staly Poděbrady královským hradem. Jak a proč se to stalo, není známo. Známo však je, že roku 1345 obdržel Poděbrady lénem Hynek z

Hibou., 15.12. 2004

Husitský král
    Na rozdíl od králů, kteří donesli na trůn český právem dědickým, byl Jiří Poděbradský povolán k vládě z vůle národa pro svou ušlechtilost a bohatýrské ctnosti. Jeho život byl krátký, avšak pln neklidu a bouří. Již do jeho mládí zaléhal třeskot zbraní a válečný ryk. Jako čtrnáctiletý hoch bojoval na straně Pražanů u Lipan, v sedmnácti letech se vyznamenal v bitvě u Tábora. Úmrtím císaře Zikmunda nastaly v Čechách zmatky, neboť nebylo jednoty v

2.9. 2002
    Havířský kostelík
    Na levém břehu labském, opodál mostu stojí v zeleni stromoví památný havířský kostelík, v jehož průčelí čteme nápis: Léta Páně 1496 pozdvihnuvše se někteří z havířů kutnohorských proti svým starším pro křivdu činěnou jim při rudách – byli křivě obžalováni u krále Vladislava. Tři na Křivoklátě a deset jich v Poděbradech bylo uvězněno. Téhož roku byli k smrti mečem odsouzeni a ten pátek po svatém Vavřinci L.P. 1496 na tomto místě, kde tento chrám

2.9. 2002

zámecká studna
    Zámecká studna v Poděbradech se nalézá v jihovýchodním rohu vnitřního nádvoří zámku. Kdysi bývala jediným kvalitním zdrojem pitné vody pro zámek i celé město. Byla vysekána v opukové skále ve 13. stol. do hloubky třinácti metrů. Nahoře podle dochovaných zpráv z 16. stol. byla „kovaná mříž“. Vrchní část studny byla později vyzděna. Velký provoz u studny, která byla před vchodem do knížecí rezidence, přinutila knížete Hohenlohe, aby pomohl městu s

Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Úschovna kol, Samostatné prohlídky
    hrad přestavěný na zámek