hrad Kuncberk

Kunstberg
Z hradu pánů Křineckých z Ronova ze 2. pol. 15. stol. se zachovalo mohutné zemní opevnění. Pozůstatky staveb zanikly při stavbě zámku po r. 1659, ten byl zbořen v r. 1891.
Graficke pismenko Ve středověku zde stávala tvrz, která byla v letech 1460-1470 přestavěna na hrad. Ten ovšem zpustl v 16. století a na jeho místě byl vystavěn barokní osmiboký zámek z něhož můžeme nalézt zbytky sklepů.
28.5. 2002

historie

Německý název Kunstberg (doslova přeloženo Umělý kopec), poloha v rovinatém povodí Mrliny i pravidelný tvar návrší by mohly napovídat jeho umělému nasypání pro stavbu původního hradu. Umělé kopce navršené pro stavby hradů jsou známy pod názvem "motte" v různých krajích Evropy, v českých zemích jen výjimečně.
    Ivan Grisa , 6.5. 2011

zaniklý