Hrady.cz
Zámecký areál na seznamu UNESCO. Gotická tvrz byla po r. 1632 přestavěna Liechtensteiny na rozsáhlý barokní zámecký areál. Další barokní přestavby před r. 1698 a před r. 1730, empírové po r. 1812. Po r. 1846 přestavěn v novogoticky do dnešní podoby.
Graficke pismenko Na jižní Moravě nedaleko Břeclavi, ze západu ohraničené Pálavou, se v údolí řeky Dyje rozkládá Lednicko-Valtický areál zařazený do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, v jehož severní části stojí novogotický zámek Lednice.
28.5. 2002

turistické

Součástí Lednického parku je i proslulý minaret, který je nejstarší romantickou stavbou Lednicko-valtického areálu. Postaven byl podle projektu J.L. Hardtmutha v letech 1797-1802 v maurském slohu (největší stavba tohoto druhu v neislámských zemích). Ceková výška je přes 60 metrů. Z jednopatrové hranolové budovy v přízemí prolomené 12 arkádami, vyrůstá štíhlá věž, členěná třemi ochozy a ukončená kamennou přilbou. V prvním patře je osm

mapa 1:50 tis. KČT č. 88, 16.5. 2003

historie

První zmínka pochází z roku 1222, kdy zde stála gotická tvrz s dvorcem, kterou český král Václav I. propůjčil roku 1249 rakouskému šlechtici Siegfriedu Sirotkovi. Dalšími majiteli se na dlouhou dobu, přerušenou jen krátkou přestávkou, stali Lichtenštejnové. Roku 1322 koupil od Siegfrieda lednické panství Jan z Lichtenštejna a po něm zde vládl Jan I. z Lichtenštejna, jenž byl nejvyšším hofmistrem rakouského vévody Albrechta III. V 16. století

Zámek v Lednici, rozložený uprostřed romantické scenérie jihomoravských lužních lesů a rybníků na pravém břehu řeky Dyje, je jedním z nejznámějších zámků v Čechách a na Moravě. Ves Lednice se poprvé připomíná v r. 1222, kdy ji spravovali místní vladykové Adamar a Lipert z Lednice. Ti si tu brzy poté vybudovali tvrz, která měla střežit významný přechod při řece Dyji na cestě spojující sever s jihem. V držení rodu z Lednice nezůstala tvrz

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Morave a ve Slezsku / Jižní Morava, 15.9. 2002

Legenda o praotci Lichtenštejnů
    Praotec Lichtenštejnů, který žil před mnoha stoletími, byl chudý horník a celé dny v podzemních štolách doloval rudu. Byl to člověk poctivý a velmi pracovitý. Svou urputnou prací si však vydělal jen na skromné živobytí. Nikdy si nestěžoval, jenom doufal, že se mu snad povede lépe. Jednou zase kopal v podzemí, když tu se mu zjevila víla. Vzala horníka za ruku a dovedla ho na samý konec dávno opuštěné štoly. Jakmile se zastavila, řekla: "Zde

WC, Bezbariérový, Občerstvení, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Pronájem prostor
    tvrz přestavěná na zámek