Hrady.cz
Funkcionalistický Husův sbor Církve čs. husitské byl postaven v l. 1932–33 (Ing. arch. Josef Kittrich). Stůl Páně vytvořil Ing. arch. E. Rabenstein, Kristus na kříži je dílem řezbáře Fr. Koupana, fresky M. Jana Husa a J. A. Komenského prof. J. Obšila. Sbor poničen bombardováním r. 1945, opraven.
Husův sbor Církve československé husitské v Ostravě - Zábřehu, čelní pohled
Graficke pismenko Stavba Husova sboru Církve československé husitské v Ostravě-Zábřehu byla započata dne 4. 9. 1932, kdy byl položen její základní kámen, který je zvýrazněn ve zdi. Kámen z Kozího hrádku, kde působil a kázal Mistr Jan Hus, darovalo Náboženské obci CČSH město Tábor. Sbor byl dokončen a slavnostně otevřen dne 3. 6. 1933. Stavba sboru nese prvky moderní architektury 20. století. Byla postavena ve funkcionalistickém slohu, s výrazným schodištěm a věží s hodinami (nesoucí tři zvony), který vystihuje věta: "Forma následuje funkci". Tehdejší zakladatelé si přáli, aby byla stavba nejen moderní, ale aby vyjadřovala i ducha církve. Podařilo se to ...

Svatby, Samostatné prohlídky
     Ostrava-město  (OV)