Hrady.cz
V 16. století zde vladyka Matyáš z Hartunkova vybudoval tvrz, o jejíž podobě mnoho nevíme. Kolem roku 1700 byla renesanční tvrz přestavěna v na čtyřkřídlý barokní zámek. V 18. st. přestavěn v empírovém slohu. Od roku 1945 je zámek majetkem státu.
© Luděk Vláčil 01/2017
Graficke pismenko Zámek spolu se zámeckým parkem leží na okraji Přírodního parku Velký Kosíř asi 12 km na SZ od Prostějova. Areál je dobře dostupný autobusem z Prostějova, ale nenáročnost terénu přímo svádí k pěším tůrám. Pěkná trasa je například z vlakové zastávky Lutotín, po polní cestě směrem na Stařechovice. Odtud vede žlutá značka až k vlastnímu zámku. Místní tuto cestu nazývají Hraběnka, proto, že dříve sloužila jako přístupová cesta k zámku. Velmi pěkná je také trasa z vlakové zastávky Zdětín (zde se nacházejí nepatrné zbytky hradiště) - lidově zvané Bělák, podle mlýna(Běleckého) zde stojícího. Ze Zdětína dále na Hluchov a kolem chráněného území Brus do Čech pod ...
28.5. 2002

turistické

Dne 2. 4. 2016 byl zámek Čechy pod Kosířem zpřístupněn veřejnosti. Byly zpřístupněny interiéry jižního křídla zámku, které byly zařízeny ve stylu doby Františka Josefa II. Silva Tarouccy z přelomu 19. a 20. století a vyzdobeného díly Josefa Mánesa. Další komentované prohlídky zahrnují návštěvu unikátního zámeckého parku (skleník, pavilon, Červená věž, jeskyně, hřbitov, rybníky) či výstavu Filmová expozice Jana a Zdeňka Svěrákových. Součástí

Ivo Rozehnal, 8.5. 2016

historie

Zámecký areál v Čechách pod Kosířem leží na úpatí kopce Velký Kosíř, v kraji neodmyslitelně spojeném s jménem českého malíře Josefa Mánesa. Původní název obce do r.1925 byl Čechy na Hané. První zmínky o ní pod Kosířem pocházejí z počátku 12. století. Ve 14. století pravděpodobně na místě dněšního zámku stála vodní tvrz obklopená dvěma rybníky. V průběhu 15. století tvrz značně zpustla. Až do počátku 18. století se často měnili majitelé

Okresní úřad Prostějov (Nemovité památky v okrese Prostějov), pravděpodobně pan Ing.Šťastný, 28.5. 2002
    Zámecký park byl obnoven po r. 1987 podle návrhů Jaroslava Šubra. Původní zahrada vznikla mezi dvěma rybníky již za kněžny Terezie z Liechtensteina počátkem 18. stol. Barokně park zformoval hrabě František Štěpán Silva Taroucca v 70. letech 18. stol. a později ve 30. letech 19. stol. jej velkoryse upravil hrabě František Josef I. Silva Taroucca.
    L.P.(Kolektiv autorů, Zahrady a parky v Čechách na Moravě a ve Slezsku, Libri, 2004), 6.9. 2006
    Ve 14.stol. v Čechách na Hané stávala vodní tvrz, o které je zmínka r.1359. Poloha byla jihozápadním směrem od dnešního zámku. Dochoval se jen pomístní název Na hrádkách. Počátkem 16.stol.už tato stavba byla zchátralá a rozebrána.
    IvoR - z archívu reg.tisku, 31.5. 2007

Říká se, že na vrbě, která stojí u zámeckého rybníka, sedává vodník.
    28.5. 2002
    O lokaji Matesovi
    Na zámku v Čechách na Hané, mívali jednou hloupého hraběte. Protože byl nanictrdlo, dali mu ke službě lokaje Matese. Ten se o něj staral jako o batole. Jednou měl hrabě hlad a poručil si pečenou husu. Mates měl však strašný hlad, a tak než pečínku donesl, snědl jedno stehno. Hrabě se tuze divil, že ji jedna noha chyběla. Po obědě jeli kočárem na projížďku. Hrabě u rybníka nechal zastavit kočár a div mu oči nevypadly. Některé husy co stály,

Ivo Rozehnal - z knihy Z hradů, zámků a tvrzí 1971- H.Lisická, 31.5. 2007

Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Samostatné prohlídky