Hrady.cz
Hrad z přelomu 13. a 14. století vystavěný na příkaz mocného rodu Pernštejnů. Od roku 1403 uváděn jako pustý.
torzo bergfritu
Graficke pismenko Nedaleko Bystřice nad Pernštejnem 4 km po modré turistické je možné dojít na místo, kde stával hrad, ze kterého se dochovaly nevelké zbytky věže a terénní nerovnosti.
28.5. 2002

turistické

Aueršperk vystavěl rod Pernštejnů. Archeologickými nálezy je jeho vznik datován do 2. poloviny 13. století. Byl opuštěn snad ještě před husitskými válkami. Původně se asi jmenoval Bystřice, stejně jako říčka, nad kterou stojí a blízké městečko Bystřice nad Pernštejnem. Z hradu se dodnes dochoval střep válcové věže o síle zdi 3,5 m a průměru skoro 10 m, zbytek zdiva bašty, brány, paláce a hradeb. Dále pak příkopy a valy. Areál hradu je dnes

27.3. 2003

historie

Z horské planiny, která se prostírá mezi Dvořištěm a Hrdou Vsí (dnes součást Víru) vybíhá táhlý horský hřeben, jehož konec, obtékaný říčkou Bystřičkou, byl zvolen za místo k vybudování hradu. Hřeben byl překopán napříč hlubokým příkopem, který se stáčí kolem celého hradního areálu. Z vybrané hlíny byl navršen mohutný val, jehož vnější stěna zvýšila svým sklonem příkrost strání kopce. Do hradu se přijíždělo z planiny branou, při které stávala

Hrady, zámky a Tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku, Jižní morava, 10.9. 2002

Žďár nad Sázavou  (ZR)