Hrady.cz
Původně pozdně gotický hrad. V renesanci opevněn. Obstál při útoku Bočkajovců roku 1605, Švédů za třicetileté války, i Turků a Tatarů roku 1663. Ve 40. letech 18. století upraven na zámek ve stylu tudorské gotiky. Nyní je zde regionální muzeum.
Nový Světlov - zámek
Graficke pismenko Zámek se nachází u městečka Bojkovice ve Zlínském okrese. Bojkovice se poprvé uvádějí v r. 1362, kdy již náležely k světlovskému panství; tehdy se psal Aleš z Šternberka, odjinud z Bojkovic. V r. 1449 jsou městečkem. Ve městečku se provozovalo mnoho řemesel, zvláštní místo zaujalo perleťářství - knoflíkářství.
28.5. 2002

historie

Zámek Nový Světlov byl postaven ve slohu tudorské gotiky, kromě ubytovací kapacity, restaurace a vinárny je zde umístěna expozice Městského muzea v Bojkovicích.
    weselka, 28.5. 2002
    Majitelé světlovského panství původně sídlili na hradě Starém Světlově, ale když byl v době česko-uherských válek zničen, postavili bratři Zbyněk, Ctibor a Jaroslav z Landštejna před r. 1480 nad soutokem Olšavy a Kaménky u Bojkovic hrad Nový Světlov. Byl vybudován v pozdně gotickém slohu a převzal strategickou funkci Starého Světlova i někdejší bojkovické tvrze; tvořil jej nepříliš rozsáhlý hradní palác s věží. V r. 1527 byl hrad prodán Burianu

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku, Jižní Morava, 15.3. 2003

WC, Parkoviště, Suvenýry, Samostatné prohlídky