Hrady.cz
Dvoupatrový zámek postavený v roce 1615 na místě někdejší tvrze. Střecha věže ve tvaru osmibokého jehlanu pochází z roku 1892, kdy po požáru nahradila původní zastřešení.
Celkový pohled na zámek
Graficke pismenko Zámek v Chropyni spravuje Muzeum Kroměřížska. Příležitostné výstavy se konají v rozlehlých sálech v přízemí zámku, kde se nachází i Památník Emila Axmana (1887-1949), připomínající tohoto skladatele a hudebního teoretika, autora mnoha symfonií, sborů a kantát, který v roce 1946 zkomponoval znělku města Chropyně pro dechové nástroje. V prvním patře jsou Rytířský a Ječmínkův sál, v Rytířském sále jsou vystaveny zbraně z třicetileté války a následných válek tureckých. V přilehlých místnostech jsou nastíněny dějiny Chropyně počínaje pravěkem, dějiny místního zemědělství, rybníkářství a lidové kultury. Ve druhém patře zámku ...

historie

Zámek v Chropyně je dvoupatrová jednoduchá budova se spoustou oken v kamenných portálech. Budova je zakryta jasně červenou střechou, které vévodí vysoká, štíhlá věž. V přední části jediného zámeckého křídla je krátké podloubí a nedaleko něj stojí kamenná studna s kovanou mříží. Dříve zde stála stará tvrz, z které vznikl kolem roku 1615 renesanční zámek. Přestavba byla provedena v letech 1701-1703 Matyášem Porstem podle projektu G. P. Tencally,

28.5. 2002

O Ječmínkovi
    Před dávnými lety vládl na Hané markrabě, jehož sídlem byla Chropyně. Vládl moudře, poddaní si ho chválili, jeho bohatství rostlo a rostlo. Ale časy se mění a lidé s nimi. Chropyňský markrabě si oblíbil hlučný život ve společnosti přátel a často vyjížděl na hony. Úroda byla honci často podupána a zničena. Lidé bědovali, na hrad si chodili stěžovat, až je dal markrabě vyštvat psy. Markrabě měl choť, paní velmi milou, a nemohl ji přinutit, aby s

23.10. 2003
    Přízračný průvod
    Místní pověst praví, že za temných nocí, kdy měsíce není vidu (nov), se všechna světla na zámku z ničeho nic rozžehnou a ze zámecké brány mlčky vypochoduje průvod starobyle oblečených postav. Jsou to duchové šlechticů na zámku dříve sídlících, kteří neznámo kam a proč kráčejí.

WC, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol, Svatby
    Zlínský kraj