Hrady.cz
Původní klášter Smilheim ze 13. st. byl v 15. st. pobořen Husity. V 16. st. jej nahradil zámek zvaný Nový Smilheim. R. 1749 lehl popelem . V letech 1750 -1766 byl postaven zámek nový. Trojkřídlá dispozice, inspirace francouzskými vzory.
© Luděk Vláčil 09/2016
Graficke pismenko Vizovice v okrese Zlín Jsou známé výrobou lihovin zvláště slivovice ve světoznámé továrně R. Jelínek. Každoročně se zde koná Trnkobraní za účasti mnoha známých osobností. Rodiště komika Bolka Polívky.
28.5. 2002

turistické

Vizovický zámek, pyšnou to architekturu stylu Ludvíka XVI., obklopuje klidný francouzský park, který ve své spodní části přechází ve volnější prostranství přírodně-krajinářské zahrady anglické. Horní část parku (východně od zámku) tvoří především masivní živý plot podél hlavní přístupové cesty. Trojice křídel údajně nejtypičtějšího dokladu pozdního baroka na Moravě obepíná menší nádvoří, které je otevřeno na západ směrem k předzámčí. To odděluje

historie

Na bývalém místě cisterciáckého kláštera začal v roce 1570 stavět renesanční zámek Zdeněk Kavka z Říčan, zámku se tehdy říkalo Nový Smilheim. V polovině 18. století došlo k velké přestavbě zámku pro brněnského probošta Heřmana Hanibala z Blümegen. Starý zámek byl stržen a na jeho místě vyrostl moderní zámek ve francouzském stylu Ludvíka XVI. Velkolepou stavbu vedl brněnský architekt František Antonín Grimm. Vizovický zámek je dvoupatrová budova

weselka, 28.5. 2002
    Jeden z členů rodu pánů z Obřan, Smil ze Střílek, založil v r. 1261 ve Vizovicích cisterciácký klášter, nazvaný po svém zakladateli Smilheim. Klášter však mnohokrát těžce postihly válečné událostí příštích let (1314 vojska Matúše Cáka Trenčianského, dále husité, 1460 a 1466 Uhři). Obnoven byl teprve v r. 1490, ale klášterní statek měnil majitele. Před r. 1549 postoupil Zikmund z Kunštátu vizovické zboží Václavu z Boskovic. V r. 1569 koupil

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 23.4. 2004

WC, Restaurace, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol, Svatby, Noční prohlídky
    Zlínský kraj
     Zlín  (ZL)