Den boje za svobodu a demokracii
Mohutnou vilu ve stylu italské novorenesance nechal podle projektu A. Barvitia a J. Schulze na místě staré vinařské usedlosti Horní Landhanska postavit v letech 1870–81 Moritz Gröbe. Od roku 1905 majetkem obce, poškozena bombardováním 1945, obnovena 1953. Velká rekonstrukce 2003–07.
Hlavní budova: pohled od jihozápadu

Gröbeho vila na Královských Vinohradech (Grébovka)

Graficke pismenko Na místě vinařské usedlosti Horní Landhanska si nechal v letech 1870–81 postavit své sídlo prokurista firmy Lanna (později společník) Moritz Gröbe. Kromě hlavní dvoupatrové vily zahrnuje vstupní objekt, tzv. Pavilon, viniční altán, rozsáhlý anglický park a vinici. Součástí komplexu je i vila, postavená na místě usedlosti Dolní Landhanska (viz heslo). Autorem architektonického řešení celého komplexu byl architekt Antonín Vítězslav Barvitius (1823–1901), interiéry hlavní budovy navrhoval Josef Schulz (1840–1917). V majetku Gröbeho rodiny byl areál do roku 1905, kdy ho zakoupila vinohradská obec. Po připojení Královských Vinohrad k Praze se stal majetkem hlavního ...

Praha 2-Vinohrady
    Další paláce, domy