Hrady.cz
Vysoký sloup na hranolovém podstavci se sochou sv. Judy Tadeáše nechal v dnešní Nábřežní ulici roku 1707 postavit zdejší kolář a kovář Georg Bayer. Poškozené dílo bylo po restauraci v 90. letech 20. století přeneseno do jihozápadního koutu italské části zámecké zahrady.

Sloup se sochou svatého Tadeáše v Zákupech

Graficke pismenko Vysoký sloup na hranolovém podstavci se sochou sv. Judy Tadeáše nechal při cestě ze Zákup do Bohatic v dnešní Nábřežní ulici roku 1707 postavit zdejší kolář a kovář Georg Bayer. Soupisy soch zákupské farnosti z let 1836, 1843 a 1855 památku mylně uvádějí jako sloup sv. Aloise, přestože u paty sochy je zřetelný nápis „S IVDAS THADEVS“. O opravě sloupu 1878 se dozvídáme pouze z nápisu na zadní straně podstavce.
Poškozené dílo neznámého autora bylo po restauraci v 90. letech 20. století přeneseno do jihozápadního koutu italské části zámecké zahrady.
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982, 7.6. 2011