Hrady.cz
Kapucínský klášter v Zákupech založil Julius František Sasko-lauenburský jako poděkování za záchranu života ve válce s Turky. Výstavba proběhla v letech 1681–4 podle plánů budějovického kapucína P. Bruna. Konvent fungoval do roku 1950, poté kasárna, totální devastace po roce 1990 ho změnila v ruiny.
průčelí konventního kostela

Klášter kapucínů s kostelem Ran svatého Františka v Zákupech

Graficke pismenko Kapucínský klášter založil na okraji svého rezidenčního městečka, na dohled od zámku, vévoda Julius František Sasko-lauenburský. Vyjádřil tak dík za to, že ve zdraví přežil svou účast v bojích s Turky. Po žádosti, podané u řádového provinciála v červenci roku 1678, schválila řádová kapitula tento záměr 28. 4. následujícího roku. Stavba začala podle projektu budějovického kapucína P. Bruna položením základního kamene 24. 4. 1681, skončila vysvěcením kostela 17. 9. 1684. Klášter je pro kapucíny poměrně netradičně umístěn na okraji tehdejšího městečka, kostel je orientován k východu. Konventní budovy obepínaly jeho presbytář, jižně a východně od vlastního ...
Ivan Grisa, dle Vlček - Sommer - Foltýn: Encyklopedie českých klášterů, Libri 1997, 7.6. 2011