Hrady.cz
Kamenný dvojpolový most přes dnes zasypané mlýnské rameno Svitávky byl postaven v I. polovině 18. století jako součást komponované barokní krajiny Zákup a okolí. Ze sochařské výzdoby zbývá pět poškozených soch svatých (sv. Blažej, Prokop, Valentin, Kosmas a Valburga), socha sv. Damiána chybí.
pohled od západu

Kamenný most se sochami svatých přes mlýnský náhon Svitávky v Zákupech

Graficke pismenko Velkovévodkyně Anna Marie Františka sasko-lauenburská, provdaná falckraběnka rýnská a velkovévodkyně toskánská (1672–1741), vybudovala v okolí svého hlavního sídla v Zákupech barokní komponovanou krajinu, sestávající ze sakrálních, světských i technických objektů. Jedním z nich je i most přes mlýnský náhon Svitávky na cestě od zámku ke kapucínskému klášteru v Zákupech. Původně byl zdoben šesti sochami světců (svatí Blažej, Prokop, Valentin, Kosma, Valburga a Damián), ze kterých se dochovalo pět v různém stadiu poškození (sochám sv. Blažeje a sv. Prokopa chybí hlavy), socha sv. Damiána skončila neznámo kde. Při úpravách koryta říčky byly ...

most
    Liberecký kraj