Hrady.cz
Mohutná budova, kombinující klasicistní řád s novorománskými detaily, tvoří západní čelo hlavního zákupského náměstí. Stavbu nadali roku 1865 excísař Ferdinand I. a jeho manželka Marie Anna, klášter fungoval jako dívčí vzdělávací ústav do II. světové války. Dnes v přízemí pošta, zbytek prázdný.

Klášter sester svatého Karla Boromejského se školou a pensionátem v Zákupech

Graficke pismenko Excísařští manželé Ferdinand I. (V.), řečený Dobrotivý a Marie Anna Savojská nadali ve své hlavní letní rezidenci roku 1865 vznik kláštera sester sv. Karla Boromejského, při kterém měla fungovat dvoutřídní obecná dívčí škola a vzdělávací dívčí ústav s německým vyučovacím jazykem. Pro potřeby nadání byla postavena mohutná dvoupatrová budova, jejíž hlavní (východní) průčelí člení vysoký řád, jehož pilastry spojují pod hlavní římsou liché oblouky. Budova tak kombinuje klasicistní tektoniku s novorománskými detaily. Na hřebeni podélné střechy je osazena vížka s vysokým křížem. Bývalý klášter zcela ovládá západní stranu hlavního zákupského náměstí (dnes Svobody). ...
Ivan Grisa, dle Vlček - Sommer - Foltýn: Encyklopedie českých klášterů, Libri 1997, 7.6. 2011

klášter