Hrady.cz
Prostá obdélná kaplička s velkým sanktusíkem připomíná morový hřbitov, zřízený na někdejším ostrově mezi hlavním ramenem a mlýnským náhonem Svitávky při epidemii roku 1680. Hřbitov byl využit snad při posledním ataku moru r. 1714, zrušen před koncem 18. století. Kaple nedávno opravena.

Kaple svaté Anny na bývalém morovém hřbitově v Zákupech

Graficke pismenko Na někdejším ostrůvku mezi hlavním a mlýnským ramenem Svitávky byl při morové epidemii roku 1680 zřízen nouzový hřbitov. Jeho existenci dodnes připomíná jak parcela číslo 495, tak drobná kaple svaté Anny na obdélném půdorysu se sanktusíkem, jehož velikost se vůči zbytku stavby jeví poněkud předimenzovaná. Hřbitov byl snad použit i při posledním ataku choroby v Čechách roku 1714, nejpozději při josefínských reformách byl zrušen, jeho ohradní zeď zanikla možná až po II. světové válce. Kaple (v majetku města) byla nedávno opravena a vybavena informační tabulkou.

Liberecký kraj
     Česká Lípa  (CL)