Hrady.cz
Kamenný dvojpolový most byl postaven pravděpodobně v polovině 19. století při úpravách koryta Svitávky. Sochařská výzdoba přenesena pravděpodobně ze zaniklého obdobného objektu, který stával východně od náměstí. Dnes z ní zbývá krucifix. Po povodni 2010 prošel základní opravou.
pohled od severozápadu

Kamenný most s křížem a sochami svatých přes Svitávku v Zákupech

Graficke pismenko Kamenný dvojpolový most byl u někdejšího morového hřbitova postaven pravděpodobně v I. polovině 19. století při úpravách koryta říčky Svitávky. Mapa stabilního katastru, datovaná rokem 1843, která zachycuje stav před velkým požárem městečka rok předtím, jej však neuvádí. Po postavení mostu na něj byla přenesena sochařská výzdoba pravděpodobně ze zaniklého obdobného objektu, který stával východně od náměstí (dnes Svobody). Po poválečné devastaci městečka a okolí z ní dnes zbývá krucifix na povodní straně středního pilíře a jedna socha světice na téže straně pravého předmostí (i ta již není v létě 2012 na svém místě). Podle zápisu v seznamu nemovitých ...

most
    Liberecký kraj