Hrady.cz
Zřícenina hradu z přelomu 14. a 15. století nad stejnojmenným městečkem. Dříve také nazývaného Engelhaus. Začal chátrat po dobytí Švédy v roce 1635.
Graficke pismenko Na hrad je možné jít kdykoliv. Po výstupu zaujme především rozlehlost, která není z dálky patrná. Přírodní vodní nádrž, jezírko, které jsme se pokoušeli vyčistit, se vyznačuje obzvlášť studenou vodou. Pod hradem se krčí kostelík s městečkem. V jednom z domečků je možné získat pohlednice a historické údaje psané ve stylu: "... horního hradu jest stavení uvnitř skorem do základů zbořené ... ... v šarvátce potom nastalé byv smrtelně zraněn ..." což skutečně stojí za přečtení, obzvláště je-li krásně a dá se posedávat na fragmentech zdí.
Jediná věc, která trochu ruší celkový dojem je železný stožár s výškovou světelnou značkou, díky které vnitřek zbytku horního paláce působí v noci jako .... (No však se běžte podívat.)
28.5. 2002

historie

Hrad je poprvé připomínán roku 1402, kdy se po něm píše Boreš Hrabě z Oseka. Za husitských válek byl majetkem Jakoubka z Vřesovic. Upravován byl v 60. letech 15. století za Zbyňka Zajíce z Házmburka a koncem století za pánů z Plavna. Po dobytí Švédy v roce 1635 byl již udržován pouze nouzově. Andělská Hora byla definitivně opuštěna po požáru roku 1718.
    28.5. 2002
    Hrad Andělská Hora stával na kuželovitém vrchu těsně nad stejnojmenným městečkem. Přesné okolnosti jeho založení nejsou známé; je však nepochybné, že vznikl až na přelomu 14.a 15. století na bečovském panství pánů z Rýzmburka. Andělská Hora měla spolu se starším hradem Bečovem patrně zabezpečovat zdejší rozsáhlé rýzmburské zboží, obklopující z jihu, východu i severu královské Karlovy Vary. Nejstarší zmínka o hradu Andělské Hoře (tehdy

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, 27.1. 2005

Ursinus
    Není to jen pověst o Andělském hradě. Je to zároveň příběh lidského srdce, které tak často bývá nespokojené, nestálé, tvrdé i zrádné. V zemi za mořem žil Tristan, potomek slavného krále Artuše. Když se mu narodila dcera Alvina, vyšel si do lesů naloviti zvěře na křestní hostinu. Jak se tak lesem plíží, zaslechne pojednou v dáli dětský pláč. Pustil se tím směrem – a tu vidí, jak veliký medvěd drží v prackách malého hocha a pohrává si s ním jako

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků, 2.9. 2002
    Západočeský alchymista
    V předbělohorské době, kdy zdejší hrad držel Linhart Colonna z Felsu, jenž patřil k předním osobnostem stavovské opozice, zde byla alchymistická laboratoř. Pracoval tu Jakob Tentzel, jehož pojednání o alchymii se nalézá ve sborníku z pražského Národního muzea De metallis diversi tractatus.
    Martin Stejskal: Labyrintem tajemna, Paseka 1991, 1.5. 2003

popis

Dispozice byla dvojdílná. Prvá brána je prolomena v hradbě se střílnami, se přimyká ke skále a je zpevněná polookrouhlou baštičkou. Podél přístupové cesty k druhé bráně bylo opevnění tvořeno pouze dřevěnou stěnou. Druhou branou, která byla průjezdem vstupního křídla, se vcházelo na nádvoří jádra hradu, ohrazeného hradbou se střílnami. V zadní části nádvoří stál dvoutraktový palác lichoběžného půdorysu. Jeho druhé patro bylo zaklenuto sklípkovou

Suvenýry, Parkoviště, Rodiny s dětmi, Noční prohlídky, Samostatné prohlídky, Divoké táboření
    Karlovarský kraj