Hrady.cz
Výstavná barokní kaple (snad podle Giulio Broggia) s bohatou vnitřní výzdobou (Jan Santini Bossi, J. J. Heinsch) postavena v l. 1680–87 po morové nákaze uprostřed hřbitova ve východní části městečka na místě kde byly pohřbeny oběti moru. Památkově cenná stavba je od r. 2011 v rekonstrukci.
kaple od jihu
Graficke pismenko Kaple zasvěcená sv. Františkovi Xaverskému byla z iniciativy zdejších jezuitů postavena po morové nákaze mezi roky 1680 až 1687. Za architekta je považován Giulio Broggio z blízkých Litoměřic. Kaple stojí uprostřed hřbitova, v místech kde byly pohřbeny oběti morové nákazy. Kaple je lehce obdélnou centrálou s menší východní sakristií přistavenou v r. 1693. Stanová střecha vrcholí oválnou lucernou. Stěny kaple jsou omítané, plastické, z fasády vystupující články kamenné (pískovec), při nárožích dvojice pilastrů. Okna mají segmentové záklenky, v západním kamenném portále jsou zachovány železné tepané dveře z r. 1687. Vnitřek je komponován jako ...
Jaroslav Valečka , 31.5. 2011

Litoměřice  (LT)