Hrady.cz
Větrný mlýn byl postaven r. 1830. R. 1890 byl vyvrácen vichřicí, poté Josefem Páterem znovu postaven. Poslední majitel František Patera byl r. 1942 zatčen gestapem a zemřel ve vězení. Poté mlýn téměř zchátral, ale v 60. l. 20. stol. byl koupen ONV Kroměříž a opraven. R. 1972 znovu opraven F. Hrdým.
1_Větrný mlýn Velké Těšany
Foto ze dne 10.9.2006
Graficke pismenko U obce Bařice – Velké Těšany stojí zajímavá technická památka. Jedná se o sloupový větrný mlýn s celodřevěnou otočnou konstrukcí. Pod podlahou prvního patra je na středovém sloupu zavěšeno "sedlo" z trámů, jehož pomocí se celý mlýn otáčí podle směru větru. Postaven v roce 1830. Poslední vlastník mlýna František Patera byl po okupaci zatčen gestapem a zemřel v Praze na Pankráci. Po roce 1972 byla provedena rekonstrukce a dnešním majitelem je Muzeum Kroměřížska. Mlýn je kulturní památka I. kategorie.
Luděk Pitter (Větrný mlýn Velké Těšany, Muzem Kroměřížska, 1984), 11.7. 2003

historie

Větrný sloupový mlýn (tzv. beraního či německého typu) s celodřevěnou otočnou konstrukcí (pod podlahou prvního patra je na středovém sloupu zavěšeno "sedlo" z trámů, jehož pomocí se celý mlýn otáčí podle směru větru). Mlýn byl postaven r. 1830. R. 1890 byl vyvrácen a zničen silnou vichřicí, tehdejší majitel Josef Páter ho nechal znovu postavit a zpevnit. Poslední majitel František Patera v průběhu 2. světové války mlel i přes zákaz této

mlýn
    větrný