Hrady.cz
Původně tvrz přestavena na renesanční zámeček. V 1. čtvrtině 18. stol. jej Ostašovští upravili barokně. V l. 1836–1921 zámek vlastnili Sinové, kteří zde umístili sbírky obrazů, knih a hudebních nástrojů. R. 1921 zámek odkoupil stát, který jej upravil na sociální ústav. Dnes ústav provozovaný ČCE.
průčelí zámku
© Milan Caha 05/2011
Graficke pismenko Osada s tvrzí Mizliboriz byla založena již ve 12. století. V roce 1531 získal od posledních pánů z Arklebic zdejší panství Václav Chroustenský z Malovar. Za něj byla tvrz přestavena na renesanční zámeček. Ten nechal v první čtvrtině 18. století tehdejší majitel, Ondřej Kryštof z Ostašova, upravit barokně. Přestavbu vedl rakouský architekt Jakub Prandbauer, který se mimo jiné podílel i na úpravách zámku v nedalekých Jaroměřicích nad Rokytnou. Roku 1760 koupil Myslibořice hrabě Rudolf Chotek, nejvyšší kancléř Království českého. V letech 1836–1921 zámek vlastnili Sinové, kteří zde umístili svoje sbírky obrazů, knih a hudebních nástrojů. ...

tvrz přestavěná na zámek
     Třebíč  (TR)