Hrady.cz
Mozartova socha, chystaná pro pražské Stavovské divadlo, byla roku 1920 postavena na podstavec, uvolněný před teplickou radnicí odstraněním pomníku Josefa II. Zde stála do roku 1945, poté přemístěna na nádvoří místního zámku, později na dvůr technických služeb. Od léta 1988 stojí na dnešním místě.
Figurální výzdoba zárubní zdi
© Ivan Grisa 04/2011
Graficke pismenko Pomník stojí na travnaté ploše východně od teplického zámku, na úpatí kopce Letná. Tuto polohu udávají uvedené souřadnice. Původní umístění najdeme před zdejší radnicí na náměstí Svobody (viz heslo).

Pomník Wolfganga Amadea Mozarta v Teplicích
    Pomník Wolfganga Amadea Mozarta v Teplicích', 'Sochu klasicistního skladatele Wolfganga Amadea Mozarta chystal významný sochař Frantz Metzner (1870 Všeruby – 1919 Berlin) pro pražské Stavovské divadlo. Příprava instalace sochy údajně německého hudebního skladatele vyvolala v letech 1913–14 bubnovou palbu českého šovinistického tisku, která jí zabránila. Sochař na ní pracoval po celou I. světovou válku, což mu sice zachránilo život, který však

Ivan Grisa, dle Hojda - Pokorný: Pomníky a zapomníky, Paseka 1997, 15.5. 2011

pomník, památník