zámek Nový Dvůr

Jakubův Dvůr
Původně barokní zámek postavený na konci 18. stol. Františkem Šperlingem na místě Jakubova Dvora (později Nového Dvora). Zámek byl na konci 19. století a v průběhu 20. století zmodernizován. Na přelomu let 2010 a 2011 opraven soukromým majitelem a využit k chovu koní.
Čelo zámku
Graficke pismenko Nový Dvůr (Jakubův) byl vybudován majitelem novoměstského panství Jakubem Lesliem v 70. letech 17. století. Na konci 18. století byl zámek koupen Františkem Šperlingem, který dvůr nechal přestavět a nechal při něm vybudovat cukrovar a obytný jednopatrový barokní zámek. Od té doby se ujal název Nový Dvůr. Další majitel nechal objekty zpustnout a pozemky pronajal obyvatelům Velké Jesenice. Po roce 1880 byly objekty opraveny a zámek modernizován. Zámek byl v majetku JZD Velká Jesenice a byl přestavěn a zmodernizován ke skladovým a bytovým účelům. Na přelomu let 2010-2011 byl opraven. Nyní v soukromém vlastnictví a využíván pro chov koní.
Petr Nožička, čerpáno z:Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI., Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 27.4. 2011

Náchod  (NA)
    Velká Jesenice