Hrady.cz
Hrad nad soutokem Metuje a Rozkoše stál dle archeologických nálezů už v 13. stol. R. 1370 se uvádí Dluhomil z Veselice. V l. 1371–1372 se zmiňují bratři Mladota, Jan či Ješek, Petr a Jindřich z Veselice. Koncem 15. stol. se zboží rozděluje na dvě části a hrad důsledkem toho zaniká.
Pohled na těleso hradu přes příkop
Graficke pismenko Počátky hradu nad soutokem Metuje a Rozkoše lze položit dle archeologických nálezů do 13. století. V roce 1370 se uvádí Dluhomil z Veselice. V letech 1371–1372 se zmiňují bratři Mladota, Jan či Ješek, Petr a Jindřich z Veselice. Později se rod výrazně rozšířil a jeho členové jsou v 15. století doloženi jako majitelé některých okolních vsí. Koncem 15. století už ale nevlastní rodové sídlo. V roce 1491 náleží část hradu, první zmínka o jeho existenci, Jindřichovi z Rychnova, v roce 1494 Zbyňkovi z Bochova, v roce 1495 tuto část Veselice kupuje Mikuláš mladší Trčka z Lípy a připojuje ji k panství Opočno. ...
Petr Nožička, čerpáno z:Petr Nožička, čerpáno z T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 2000, Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI., Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 29.4. 2011

popis

Terénní dispozice hradu na ostrožně nad soutokem Metuje a Rozkoše. Hradiště má lichoběžníkový tvar se zaoblenými rohy obklopené – s výjimkou jihozápadní strany – mohutným a velmi hlubokým příkopem. Na ploše vznikla parazitní vesnická zástavba a jsou zde malé pozůstatky valu. Na jihozápadě je vyděleno poněkud níže situované jádro.
    Petr Nožička, čerpáno z T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 2000, 29.4. 2011

Náchod  (NA)
    Veselice